A1.1.2 Allmänna regler och regelområden

Ändrad

Du som är KRAV-certifierad ska följa KRAVs allmänna regler samt reglerna i ett eller flera regelområden. KRAVs regler publiceras på https://regler.krav.se och är även tillgängliga i appar för Iphone och Android. (K) 
 

Tabell över aktuella regelområden. 

Regel-område 
(anges på certifikat) 

Exempel på verksamhet 

Regler du ska följa, omfattning 

Ska redovisa artiklar och försäljnings-värde 

Växtodling 

 

Alla typer av växt-, trädgårds-, bär- och fruktodling 

  • Kapitel A1 Allmänna regler 
  • Avsnitt A1.9 Allmänna lantbruksregler 
  • Kapitel 4 Växtodling 

Enklare förädling av egna råvaror ingår 

  • Nej 

Växthus 

 

Alla typer av odling i växthus 

  • Kapitel A1 Allmänna regler 
  • Kapitel 4 Växtodling förutom regler markerade med ”gäller inte växthus” i rubriken 

Enklare förädling av egna råvaror ingår 

  • Nej 

Svampodling 

Alla typer av svampodling 

  • Kapitel A1 Allmänna regler 
  • I första hand avsnitt 4.12 Svampodling 
  • Andra tillämpliga regler i kapitel 4 Växtodling 

Enklare förädling av egna råvaror ingår 

  • Nej 

Djurhållning 

Mjölkproduktion, nöt- får-, get och grisköttsproduktion 

Ägg- och slaktkycklingproduktion 

  • Kapitel A1 Allmänna regler 
  • Gemensamma regler för alla djurslag, avsnitt 5.1 samt de djurslagvisa regler du är certifierad för 

Enklare förädling av egna råvaror ingår 

  • Nej 

Biodling 

Biodling 

  • Kapitel A1 Allmänna regler 
  • Kapitel 6 Biodling 

Enklare förädling av egna råvaror ingår 

  • Nej 

Vattenbruk 

Produktion av fisk, skaldjur och alger i vatten 

  • Kapitel A1 Allmänna regler 
  • Kapitel 7 Vattenbruk  
  • Nej 

Vildväxande produktion  

Plockning av bär och svamp eller insamling av örter 

  • Kapitel A1 Allmänna regler 
  • Kapitel C3 Vildväxande produktion 
  • Nej 

Livsmedels-förädling 

Alla typer av livsmedelsförädling, till exempel bakning, styckning, osttillverkning, förädling av sammansatta produkter, ölbryggning

  • Kapitel A1 Allmänna regler 
  • Kapitel G1 Livsmedelsförädling 
  • Ja 

Slakt 

Slakt av nöt, gris, får, get eller fjäderfä.

Inklusive hel- halv- och kvartsfall  
(Om du styckar ytterligare ska du även vara certifierad för beredning och lagring och redovisa artiklar och försäljningsvärde enligt regel A1.2.2)  

  • Kapitel A1 Allmänna regler 
  • Kapitel G4 Slakt 
  • Nej 

Fodertillverk-ning 

Alla typer av tillverkning av foder till lantbruksdjur eller sällskapsdjur 

  • Kapitel A1 Allmänna regler 
  • Kapitel 11 Fodertillverkning 
  • Ja 

Produktions-hjälpmedel 

Insatsmedel till växtodling som jordblandningar, gödsel- och jordförbättringsmedel, växtskyddsmedel och mikrobiologiska preparat. Gäller även vid import och införsel av produktions-hjälpmedel 

  • Kapitel A1 Allmänna regler 
  • Kapitel 12 Produktionshjälpmedel 
  • Ja 

Restaurang 

Alla typer av servering på restaurang och storhushåll, både privat och offentlig sektor

  • Kapitel A1 Allmänna regler 
  • Kapitel 15 Restaurang och storhushåll 
  • Nej 

Kedjecert-ifiering för restaurang 

När flera enheter inom restaurang och storhushåll har en gemensam styrning och skapar ett internt kontrollsystem  

  • Kapitel A1 Allmänna regler 
  • Avsnitt 15.5 kedjecertifiering (reglerna är ett tillval för restauranger) 
  • Nej 

Import och införsel 

Ekologiska livsmedel och foder som produceras utanför Sverige och kan KRAV-certifieras 

  • Kapitel A1 Allmänna regler 
  • Kapitel 16 Import och införsel 
  • Ja 

Fiske 

Fångst av vild fisk och skaldjur 

  • Kapitel A1 Allmänna regler 
  • Kapitel J1 Fiske 
  • Nej 

Enbart marknads-föring 

Den som ansvarar för märkning och marknadsföring utan att själv hantera produkterna 

  • Kapitel A1 Allmänna regler förutom avsnitt A1.5 
  • Y1 Märkning och förpackning 
  • Nej 

Hygienregler vid odling och hantering av frukt och grönt 

Tillval för dig som också vill använda ”Från Sverige”-märkningen på KRAV-certifierat frukt- och grönt 

  • Kapitel A1 Allmänna regler 
  • Kapitel 4 Växtodling (reglerna är ett tillval för växtodling och växthus) 
  • Avsnitt 4.13 Tillval: Hygienregler vid odling och hantering av frukt och grönt 
  • Nej 

Märkning och förpackning 

Tillval för dig som märker eller förpackar produkter till slutanvändare 

  • Kapitel A1 Allmänna regler 
  • Y1 Märkning och förpackning  
  • Relevant regelområde: reglerna är ett tillval till alla regelområden (notera att vattenbruk, slakt, fiske och restaurang även behöver en certifiering för livsmedelsförädling) 
  • Nej 

Beredning och lagring 

Du som bereder eller lagrar oförpackade och omärkta produkter till exempel spannmålsföretag och utsädesföretag.

(Om beredning eller lagring sker i anslutning till försäljning direkt till slutkonsument behövs ingen certifiering)

  • Kapitel A1 Allmänna regler 

 

  • Ja 

Tillval Arbetsvillkor 

Obligatoriskt för dig som har regelområde Vildväxande produktion.  

Tillval för dig som behöver eller önskar en kontroll av arbetsvillkor, som går längre än KRAVs regler om arbetsvillkor i A1.7 socialt ansvar 

  • Kapitel A1 Allmänna regler 
  • Relevant regelområde: reglerna är ett tillval till alla regelområden, förutom för vildväxande produktion där det är obligatoriskt 
  • Nej 

KRAVs regler är skrivna för att även uppfylla reglerna i EU-förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion. Om reglerna i eller tillämpningen av EU:s förordning förändras, så att de blir strängare än KRAVs regler, så gäller EU-förordningen. (EU) 

Följande av KRAVs regelområden saknar motsvarighet i förordningen (K):

  • Tillval: Hygienregler vid odling och hantering av frukt och grönt (avsnitt 4.13),
  • Produktionshjälpmedel (kapitel 12),
  • Restaurang, storhushåll och servering samt kedjecertifiering (kapitel 15),
  • Fiske (J1).

Du får inte märka produkter med KRAVs märke som är producerade i Sverige om råvarorna endast är certifierade enligt ett annat ekologiskt regelverk än KRAVs regler. Ett sådant exempel är svenska råvaror som är certifierade för EU-ekologisk produktion, men inte är KRAV-certifierade. (K)

 

Vid import och införsel gäller särskilda regler för att du ska kunna märka produkter med KRAVs märke, se kapitel 16, Import och införsel av produkter. (K)

KRAV har som mål att meddela dig som är KRAV-certifierad så snart det är praktiskt möjligt när reglerna för KRAV-certifierad produktion ändras.

 

Målet är att meddela detta senast tre månader innan de nya reglerna träder i kraft.  

(K) Krav-regel