Bilaga 2 – Livsmedelstillsatser

Enligt regel 9.3.4

Följande teknologiska livsmedelstillsatser (inklusive i KRAVs regler tillåtna bärare), får tillföras en KRAV-certifierad produkt. Ett X i kolumnen innebär att tillsatsen får användas. För produkter som både innehåller vegetabiliska och animaliska råvaror gäller att tillsatsen är tillåten om den är tillåten i någon av ingredienserna i det sammansatta livsmedlet.

Tillsatser för framställning av vin från vindruvor som finns upptagna i bilaga VIIIa i förordning (EG) nr 889/2008, är tillåtna.

När färger används för att stämpla ägg ska detta ske i enlighet med artikel 17 i förordningen (EG) nr 1333/2008.

Koksalt (natriumklorid) får innehålla de klumpförebyggande medel som nor-malt används. KRAV rekommenderar att koksalt utan tillsatser ska användas när det är möjligt.

Tillsats Vegetabiliska Livsmedel Animaliska Livsmedel Särskilda villkor
Kalciumkarbonater (E170) X X Får inte användas för färgning eller kalciumberikning
Svaveldioxid (E 220) X X

Endast i fruktviner(*) och mjöd med eller utan tillsats av socker. Maximihalt från alla källor: 100 mg SO2/l.

(Animaliska livsmedel avser endast mjöd.)

Natriumpyrosulfit (E 223)   X Endast i beredningar av, vild-fångad fisk och skaldjur.
Kaliumpyrosulfit (E 224) X X

Endast i fruktviner(*) och mjöd med eller utan tillsats av socker. Maximihalt från alla källor: 100 mg SO2/l,

(Animaliska livsmedel avser endast mjöd.)

Mjölksyra (E 270) X X  
Koldioxid (E 290) X X  
Äppelsyra (E296) X    
Askorbinsyra (E 300) X X Endast för köttprodukter samt vildfångad fisk och skaldjur inom animaliska livsmedel.
Tokoferolrika extrakt (E 306) X X Antioxidant
Lecitin (E 322) X X

Endast för mjölkprodukter inom animaliska livsmedel.

Endast när det härrör från ekologiska råvaror.

Från och med 1 januari 2022: Endast när det härrör från ekologisk produktion

Citronsyra (E 330) X X  
Natriumcitrat (E 331) X X  
Kalciumcitrat (E 333) X    
Vinsyra (L(+)-form) (E 334) X X Endast för mjöd bland animaliska livsmedel
Natriumtartrater (E 335) X    
Kaliumtartrater (E 336) X    
Monokalciumfosfat (E 341) X   Endast som jäsmedel i mjöl
Extrakt av rosmarin (E 392) X X Endast när det härrör från ekologisk produktion
Alginsyra (E 400) X X Endast för mjölkbaserade livsmedel inom animaliska livsmedel
Natriumalginat (E 401) X X Endast för mjölkbaserade produkter inom animaliska livsmedel
Kaliumalginat (E 402) X X Endast för mjölkbaserade produkter inom animaliska livsmedel
Agar (E 406) X X Endast för mjölkbaserade produkter och köttprodukter inom animaliska livsmedel
Karragenan (E 407) X X Endast för mjölkbaserade produkter inom animaliska livsmedel
Fruktkärnmjöl (E 410) X X Från och med 1 januari 2022: Endast när det härrör från ekologisk produktion
Guarkärnmjöl (E 412) X X Från och med 1 januari 2022: Endast när det härrör från ekologisk produktion
Gummi arabicum, acaciagummi (E 414 ) X X Från och med 1 januari 2022: Endast när det härrör från ekologisk produktion
Xantangummi (E 415) X X  
Taragummi (E 417) X X Endast när det härrör från ekologisk produktion
Gellangummi (E 418) X X

Endast med högt acylgrupp-sinnehåll.

Endast när det härrör från ekologisk produktion

Glycerol (E 422) X X

Endast när det härrör från ekologisk produktion.

För växtextrakt, aromer, fuktbevarare i gelkapslar och som ytskikt på tabletter

Pektin (E 440(i)) X X

Endast för mjölkbaserade produkter inom animaliska livsmedel.

Amiderat pektin är inte tillåtet i någon produkt

Natriumkarbonater (E 500) X X  
Kaliumkarbonater (E 501) X    
Ammoniumkarbonater (E 503) X    
Magnesiumkarbonater (E 504) X    
Kalciumklorid (E 509)   X Endast tillåtet för mjölkkoagulering
Kalciumsulfat (E 516) X   Endast tillåtet som bärare
Natriumhydroxid (E 524) X   Endast tillåtet som ytbehand-ling av ”Laugengebäck” och reglering av aciditet i ekolo-giska aromer
Kiseldioxid (E 551) i form av gel eller kolloid X X Endast tillåtet i örter och kryddor i form av torkat pulver, samt i aromer och propolis
Bivax (E 901) X  

Endast som ett ytbehandlingsmedel för konfektyr.

Endast ekologiskt bivax

Karnaubavax (E 903) X  

Endast som ett ytbehand-lingsmedel för konfektyr samt som skyddande metod vid obligatorisk köldbehandling av frukt som karantänåtgärd mot knätofsveckare (Thau-matoibia leucotreta), ska då anges på etikett. Endast när det härrör från ekologiska råvaror.

Från och med 1 januari 2022: Endast när det härrör från ekologisk produktion

Argon (E 938) X X  
Kväve (E 941) X X  
Syre (E 948) X X  

Ättiksyra (E260)

Sorbinsyra/sorbater (E200, E202–203)

Bensoesyra/bensoater (E211–213)

Kalciumhydroxid (E 526)

  X Endast för vildfångad fisk och skaldjur

 

(*) I detta sammanhang definieras fruktvin som vin framställt av annan frukt än druvor (inbegripet cider och päroncider).

Man kan filtrera innehållet på sidan baserat på regelområde, vilket gör det möjligt att fokusera på specifika områden av intresse. Dessutom kan man välja exakt vilka kapitel som ska visas, vilket ger ytterligare precision i filtreringen. När filtreringen är klar kan resultatet visas i två olika vyer: kapitelvy, där innehållet är strukturerat efter kapitel, eller regeltextvy, som presenterar texten i sin helhet.