G1.3.1 Tillsatser

Du får endast använda de tillsatser som finns med i del A i bilaga V till förordning (EU) 2021/1165 i de livsmedel och med de särskilda villkor och begränsningar som anges. (EU) 

För KRAV-certifierade produkter av vildfångad fisk och skaldjur får dessutom följande tillsatser användas (K) 

  • sorbinsyra/sorbater (E 200, E 202–203)
  • bensoesyra/bensoater (E 211–213)
  • natriumdisulfit (E 223)
  • ättiksyra (E 260)
  • askorbinsyra (E 300)
  • kalciumhydroxid (E 526).  

Vid kontroll ska du kunna visa dokumentation på vilka tillsatser som används i dina KRAV-certifierade produkter och att du följer villkoren för användning. 

I del A i bilaga V till förordning (EU) 2021/1165 framgår vilka tillsatser som ska komma från ekologisk produktion. Det framgår i kolumnen Särskilda villkor och begränsningar. (EU)

I del A i bilaga V till förordning (EU) 2021/1165 framgår vilka tillsatser som ska beräknas som ingredienser av jordbruksursprung. Det framgår av en asterisk i kolumnen för ”E-nr och/eller Einecs-nr”. (EU)

(K) Krav-regel
(EU) Stöd i EU-förordningen