A1.4.1 Spårbarhet och massbalans

Du ska ha full spårbarhet på dina KRAV-certifierade produkter. Du ska kunna spåra dina KRAV-certifierade produkter från din leverantör (ett steg bakåt) och till din kund (ett steg framåt). (EU) 

För att denna spårning ska vara möjlig ska du dokumentera (EU) 

  • vad du har köpt, hur mycket du har köpt samt vem eller vilket företag som levererat produkterna eller råvarorna
  • dina leverantörers certifikat och identifikationsuppgifter till partierna
  • uppgifter om de KRAV-certifierade varor du säljer, det vill säga vad du har sålt och hur mycket, till vem eller vilket företag, samt partiernas identifikationsuppgifter. Vid försäljning till slutkonsument räcker det med uppgifter om vilka produkter och den totala mängden
  • vilka produkter du har i lager och i vilka mängder
  • förluster, ökningar eller minskningar i mängden produkter i varje produktions-, berednings- och distributionsled, som ska ligga till grund för att göra en massbalansräkning
  • resultaten av mottagningskontrollerna (till exempel genom att du signerat leveranssedlarna).  

Du ska se till att det på inkommande fakturor, följesedlar eller annan dokumentation (exempelvis certifikat) framgår att inköpta råvaror och produkter är KRAV-certifierade eller tillåtna att använda enligt KRAVs regler. Detta gäller för att du ska kunna räkna dem som KRAV-certifierade alternativt använda dem i din produktion. Om KRAV-certifieringen inte tydligt framgår får du inte vidare hantera, förädla eller sälja dem som KRAV-certifierade. (EU) 

Du ska även se till att (EU)

  • det på dina utgående fakturor, följesedlar eller annan dokumentation tydligt framgår vilka produkter som är KRAV-certifierade
  • transporten görs på lämpligt sätt, så att inte produkten förändras eller byts ut.  

Du ska transportera produkter i en lämplig förpackning, behållare eller fordon, som är förseglat och märkt. Märkningen (märkning på förpackning eller följedokument) ska innehålla namn och adress på aktören eller ägaren, produktens benämning, namn eller kodnummer för ditt certifieringsorgan och i förekommande fall identifikationsmärkningen för varupartiet. (EU) 

Du ska spara dokumentationen i minst två år, eller enligt gällande lagstiftning om det är längre, så att ditt certifieringsorgan kan kontrollera den. (K) 

Vid kontroll ska du

  • visa spårbarhetsdokumentation och kunna ta fram dokumentation för en massbalansräkning för alla olika produkter som du hanterar för ditt certifieringsorgan. Massbalansräkning definieras som förluster, ökningar eller minskningar i mängden produkter i varje produktions-, berednings- och distributionsled. Certifieringsorganet har rätt att kräva att du har den dokumentation som det anser sig behöva (se ovan).  
  • När det gäller huvudkontor som inte lagrar eller fysiskt hanterar ekologiska produkter: Vilken produkt och mängderna av de ekologiska produkter som köpts och sålts, vem som har levererat produkterna och vem produkterna levererats till 
  • Visa resultaten av din mottagningskontroll.  

I lantbruk görs en kontroll av att produktion och försålda volymer är rimliga i förhållande till volymerna insatsvaror (till exempel, gödselmedel, fodermedel) och produktionsförutsättningarna.

Du som är certifierad enligt regelområdet Import och införsel och säljer oförpackade produkter som får märkas med KRAVs märke ska i följesedlar, fakturor eller annan utgående dokumentation tydligt upplysa om: 

  • ursprungsland (K) 
  • att produkten certifierats enligt KRAVs regler (K) 
  • produktens slutberedning (EU) 
  • kodnummer för det certifieringsorgan som utfört kontrollen av sista beredningsåtgärden (EU)  
  • namn på det certifieringsorgan som KRAV-certifierat din produktion (såvida det inte är samma certifieringsorgan som ovan). (K) 

Du som är certifierad för Vildväxande produktion ska hantera din produktion så att skörden kan spåras i alla led fram till att varan antingen säljs eller förädlas inom din egen produktion.  

 

Det ska alltid vara möjligt att utifrån den förpackade råvaran (eller följedokument om produkten är i lösvikt) spåra den vildväxande produktionen tillbaka till plockare eller plockargrupp och plockningsplats eller plockningsområde. Du ska dokumentera hanteringen i alla led, från insamling till försäljning eller förädling.

(EU) 

Du som är certifierad för Fiske ska dokumentera fartygets fångstresa så att det inte finns något tvivel om var fångsten är tagen. (K)

Du som är certifierad för Slakt ska ha ett system för spårbarhet av KRAV-certifierade djur genom hela hanteringskedjan, från levande djur till slaktkropp/styckning. (EU)  

Läs mer om märkning av djur på Jordbruksverkets webbplats: www.jordbruksverket.se. 

Du som är certifierad för Produktionshjälpmedel ska märka produkterna så att det går att fastställa tid och plats för de olika stegen i produktionen, exempelvis förädling och förpackning, och vilka partier av råvaror du använt. (K)

Mottagningskontrollen ska vara skriftlig. Det kan vara till exempel en signering med datum på följesedel eller dokumentation i journal. När du tar emot produkter som är KRAV-certifierade, ekologiska eller under omställning ska du kontrollera följande (EU)

  • namn och adress på säljaren av produkten
  • produktens benämning
  • att förpackningen inte brutits eller skadats så att innehåller kunnat bytas ut. 

För att du ska vara säker på hur du kan använda dina inköpta foder i din animalieproduktion, ska du kontrollera att du har information om benämningarna av råvarorna och andelarna i torrsubstans av (EU)

  • alla KRAV-certifierade foderråvaror
  • alla foderråvaror under omställning
  • alla övriga foderråvaror. 

För utsäde och annat växtförökningsmaterial ska du utöver det som anges överst kontrollera (EU)

  • att det av märkningen framgår att det är ekologiskt växtförökningsmaterial av en särskild etikett med EKO-märkning och certifieringsorganets kodnummer
  • att växtförökningsmaterial inte behandlats kemiskt.

Du ska säkerställa att leveranser av icke-certifierat växtförökningsmaterial och produktionshjälpmedel motsvarar din beställning och inte medför användning av otillåtna ämnen i produktionen. Det handlar till exempel om konventionellt obetat utsäde och utsädesblandningar.

(K) Krav-regel
(EU) Stöd i EU-förordningen