G1.1.1 Minst 90 % KRAV-certifierade ingredienser

Du får endast använda KRAVs namn och märke på produkter som innehåller maximalt 5 procent konventionella ingredienser, om dispens har beviljats av Livsmedelsverket enligt artikel 25 i förordning (EU) 2018/848 eller om ingrediensen är tillåten enligt bilaga V del B i förordning (EU) 2021/1165. (EU) 
Utöver det måste någon av dessa punkter uppfyllas:  

  • Produkten innehåller minst 90 viktprocent KRAV-certifierade ingredienser och totalt minst 95 viktprocent ekologiska ingredienser. (K)  
  • Produkten innehåller ingredienser från KRAV-certifierat fiske där minst 90 viktprocent av ingredienserna är KRAV-certifierade, oavsett andelen ekologiska ingredienser. (K) 

Du får inte använda en EU-ekologisk eller konventionell ingrediens i en produkt med en KRAV-certifierad ingrediens av samma slag. (EU) 

Vid kontroll ska du uppvisa dokumentation som visar andelen KRAV-certifierade, ekologiska och konventionella ingredienser.

Du får använda som mest 5 viktprocent konventionella ingredienser i en sammansatt produkt. Detta gäller om något av de nedan nämnda kriterierna uppfylls samt om du kan visa att det inte går att få tag på KRAV-certifierad eller EU-ekologisk ingrediens av ett visst slag i tillräckligt mängd eller kvalitet.

Konventionella ingredienser av jordbruksursprung får endast användas om ett av följande kriterier uppfylls: 

  • Ingrediensen är tillåten enligt bilaga V del B i förordning (EU) 2021/1165. 
  • Ingrediensen har godkänts av Livsmedelsverket enligt artikel 25 i förordning (EU) 2018/848. Enligt artikel 25 i förordning (EU) 2018/848 kan Livsmedelsverket utfärda en tidsbegränsad dispens att använda en viss konventionell ingrediens i en viss produkt.  

(EU)

Läs om hur du ansöker på Livsmedelsverkets webbplats: www.livsmedelsverket.se. 

Du får inte använda en konventionell ingrediens i KRAV-certifierade produkter, trots beviljad dispens av Livsmedelsverket enligt artikel 25 i förordning (EU) 2018/848 eller om ingrediensen är tillåten enligt bilaga V del B i förordning (EU) 2021/1165 om ingrediensen (EU) 

  • innehåller eller är framtagen av eller med GMO
  • är framtagen med processer som inte är tillåtna enligt regelavsnitt G1.2 eller innehåller tillsatser som inte är tillåtna enligt regel G1.3.1

Konventionella ingredienser av jordbruksursprung får endast användas i produkter som innehåller KRAV-certifierad vildfångad fisk eller skaldjur om de uppfyller ett av följande kriterier:  

  • Ingrediensen är tillåten enligt bilaga V del B i förordning (EU) 2021/1165. 
  • Du kan visa att ingrediensen inte finns att tillgå vare sig som KRAV-certifierad eller EU-ekologisk i tillräcklig mängd eller kvalitet.  

Ditt certifieringsorgan avgör om den konventionella ingrediensen är tillåten att använda.

(K) 

I del A i bilaga V till förordning (EU) 2021/1165 framgår vilka tillsatser du ska räkna som ingredienser av jordbruksursprung. Det framgår av en asterisk i kolumnen för ”E-nr och/eller Einecs-nr”. Dessa ska du räkna in vid beräkning av KRAV-andel och ekologisk andel. (EU)

De naturliga ‘x’ aromer som är godkända att använda i ekologiska produkter anses vara av jordbruksursprung och ska räknas med vid beräkning av ekologisk andel i produkten. En ekologisk naturlig ‘x’ arom räknas då med i den ekologiska andelen och en icke-ekologisk arom räknas med i övriga 5 viktprocent. (EU)

Se även regel G1.3.3 Aromer. 

  • Vatten ska inte räknas med vid beräkning av KRAV-certifierad andel i en sammansatt produkt. Du ska dock räkna med vatten som blivit tillsatt vid rekonstituering 
  • Koksalt ska inte räknas med vid beräkningen av KRAV-certifierad andel i sammansatt produkt. Detta gäller oavsett om koksaltet är KRAV-certifierat, ekologiskt eller inte.  
  • Koksalt kan KRAV-certifieras om du följer EU:s regler för ekologisk certifiering av salt. 
  • Jäst är en ingrediens av jordbruksursprung. Du får välja om du vill använda ekologisk jäst, men om konventionell jäst används ska den räknas in bland de 5 viktprocent ingredienser som kan vara av icke-ekologiskt ursprung. Ekologisk jäst får inte användas tillsammans med konventionell jäst i ett livsmedel. 
(K) Krav-regel
(EU) Stöd i EU-förordningen