A1.8.5 Försäljning av omärkta och oförpackade produkter

Du får använda KRAVs namn och märken (K)

  • i anslutning till omärkta och oförpackade KRAV-certifierade produkter vid direkt försäljning till slutkonsument eller vid slutkonsumtionstillfället
  • i anslutning till KRAV-certifierade ingredienser och produkter på menyn
  • i anslutning till KRAV-certifierade ingredienser och produkter vid självservering (gäller både produkter som exponeras i sin förpackning och produkter som är tagna ur sin förpackning)
  • vid försäljning av KRAV-certifierade produkter i lösvikt, bulk och storsäck 

Du får också märka ut KRAV-certifierade ingredienser på en icke KRAV-certifierad produkt som säljs i lösvikt. 

Vid kontroll ska du visa eller beskriva dina rutiner för din marknadsföring med KRAVs märken, och kunna visa aktuella exempel.  

För att du ska få ange att en KRAV-certifierad ingrediens ingår i en sammansatt produkt, ska följande alltid vara uppfyllt (K) 

  • Samma slags ingrediens som inte är KRAV-certifierad får inte ingå i produkten. 

När du anger en KRAV-certifierad ingrediens ska det tydligt framgå i ingrediensförteckningen vilka ingredienser som är KRAV-certifierade och hur stor viktprocent de utgör. (K)

Om du vill använda KRAVs namn vid marknadsföring av foderblandningar som innehåller både KRAV-certifierade och icke KRAV-certifierade råvaror så gäller följande (EU): 

  • Fodret får bara innehålla tillåtna tillsatser. 
  • Direkt efter KRAVs namn, och i lika tydlig skrift, ska andelen KRAV-certifierade råvaror anges i viktprocent. 
  • Du ska beräkna utifrån råvarornas vikt som torrsubstans och dra bort mineraltillsatser enligt regel 11.2.5. 

Du ska på förpackning, produktblad eller liknande ha en innehållsdeklaration som anger (EU)

  • alla KRAV-certifierade råvaror som ingår i produkten
  • de råvaror från andra årets omställning som ingår i produkten (om så är fallet), samt vilken andel dessa utgör av totalvikten, i torrsubstans
  • andelen foderråvaror av jordbruksursprung som ingår i produkten.

Du ska på förpackning, produktblad eller liknande (K): 

  • Tydligt lista alla råvaror som ingår. För råvaror från lantbruket och för restprodukter från livsmedelsindustrin ska det framgå om råvarorna kommer från konventionell eller ekologisk produktion. Om en råvara har blandat ursprung från både konventionell och ekologisk produktion ska du benämna hela mängden som konventionell.
  • Ange mängden relevanta makro- och mikronäringsämnen för jordblandning, jordförbättrings- eller gödselmedel. Innehållet får anges som ett intervall.
  • Ange information om tungmetallinnehåll. Du ska ange både halt och den högsta tillåtna givan för gödselmedel med hänsyn till tungmetallinnehållet. Uppgiften kan anges som årlig giva eller som total tillförsel för en period på högst fem år.
  • Ange för vilka användningsområden produkten är avsedd (alternativt för vilka den inte är avsedd) samt dosering, för att underlätta korrekt användning. Om det finns användningsområden som är direkt olämpliga ska det anges.
  • Ange om det finns användningsområden som är direkt olämpliga.
  • Ange dosering, för att underlätta korrekt användning.

Om du endast säljer färdigförpackade och märkta, inklusive styckemärkta, KRAV-certifierade produkter krävs ingen KRAV-certifiering eller registrering. Se regel A1.1 Grundförutsättningar.

Du får inte använda KRAVs märken i menyn eller vid självservering så att det kan tolkas som att en hel maträtt eller produkt som du tillagat är KRAV-certifierad. Om du vill KRAV-certifiera maträtter, liksom andra sammansatta livsmedel, ska din verksamhet följa reglerna i och vara certifierad enligt G1 Livsmedelsförädling. Maträtten ska även vara registrerad som en artikel.

(K) Krav-regel
(EU) Stöd i EU-förordningen