A1.4.2 Särhållning

 För särhållning ska du ha rutiner (EU)

  • som säkerställer att KRAV-certifierade produkter inte förorenas av oönskade ämnen. Du ska bedöma vilka risker det finns för att dina KRAV-certifierade produkter kontamineras med genetiskt modifierade organismer (GMO), otillåtna bekämpningsmedel eller andra oönskade ämnen och göra lämpliga åtgärder för att hindra det. Du ska se över och anpassa dina rutiner regelbundet.  
  • för förvaring och hantering av KRAV-certifierade produkter så att de hela tiden hålls isär från produkter som inte är KRAV-certifierade.  

Dessutom ska du

  • hantera KRAV-certifierade produkter på ett sådant sätt så att det inte finns någon risk för att de blandas med produkter som inte är KRAV-certifierade (EU)  
  • minimera risken för sammanblandning genom tydlig åtskillnad i produktionsprocessen om du använder lokaler, maskiner och annat för både KRAV-certifierad produktion och produktion som inte är KRAV-certifierad (EU) 
  • noggrant rengöra sådant som behållare, transportutrustningar och maskiner vid varje tillfälle innan du börjar tillverka KRAV-certifierade produkter enligt regel A1.5.1.

  • rengöra förpackningar eller emballage noggrant, om de innehållit produkter som inte är KRAV-certifierade innan (EU) 
  • om du misstänker att en produkt vid mottagningskontrollen inte uppfyller reglerna, hålla isär produkten från andra produkter och inte sälja den vidare (om dina misstankar finns kvar, ska du omgående kontakta ditt certifieringsorgan) (EU) 
  • alltid begära att få se ett aktuellt KRAV-certifikat innan du köper in KRAV-certifierade oförpackade produkter, och när det är relevant det EU-ekologiska certifikatet. Det EU-ekologiska certifikatet behöver du kontrollera vid varje inköpstillfälle (EU). KRAV-certifikatet behöver inte visas upp vid varje efterföljande inköp från samma säljare, men om certifikatets giltighetstid gått ut vid nästa köptillfälle ska du begära att säljaren uppvisar ett nytt certifikat (K). 
  • lagra KRAV-certifierade produkter väl märkta med KRAVs namn eller märke och i deras respektive enheter. Det enda undantaget från detta är om alla produkter i ett lagerutrymme är KRAV-certifierade. (EU) 

Vid kontroll ska du

  • visa dina skriftliga rutiner som säkerställer att åtskillnaden med icke-certifierade produkter upprätthålls
  • redogöra dina rutiner som säkerställer att KRAV-certifierade produkter inte förorenas av oönskade ämnen.  

Du får använda lufttät lagring samt lagring i kontrollerad atmosfär (koldioxid, kvävgas, argon eller syre). (EU)

Alla insatsmedel som inte uttryckligen är tillåtna är otillåtna. Här följer exempel på insatsmedel som inte är tillåtna:  

  • syntetiska aminosyror och andra otillåtna tillsatser i foder.

(EU) 

Alla EU-ekologiska certifikat publiceras i TRACES. Det hittar du på deras hemsida: www.webgate.ec.europa.eu

Du ska vidta förebyggande åtgärder och försiktighetsåtgärder för att undvika att de insamlade växterna innehåller spår av myggmedel. Detta kan ske vid till exempel bärplockning med fingrar som har medel på sig.

KRAV har tagit fram GMO-risklistor för livsmedel och foder, där riskgrödor listas. Dessa kan även användas som stöd för att bedöma risken för kontaminering med GMO och utforma rutiner för särhållning. Se även regel A1.4.3. Du hittar KRAVs GMO-risklistorpå: www.krav.se.