A1.3.1 Fullständig kontroll och kontrollintervall

Ändrad

Ditt certifieringsorgan ska varje år göra minst en fullständig fysisk kontroll av din KRAV-certifierade verksamhet. En fullständig kontroll innebär att alla relevanta kontrollpunkter ska kontrolleras. (K) 

Vid kontroll ska du ta fram den information som behövs och visa upp lokaler, anläggningar, marker, stallar och allt som i övrigt är relevant för att ditt certifieringsorgan ska kunna göra en bra och trovärdig kontroll.

För verksamheter med djurhållning behövs i genomsnitt fler kontroller än i annan KRAV-certifierad produktion. Under de två första åren som KRAV-certifierad djurhållare ska du ha en fullständig fysisk kontroll och ytterligare en oanmäld extrakontroll per år. En av kontrollerna ska göras under stallperioden och den andra under betesperioden. Från och med tredje året som KRAV-certifierad djurhållare gör ditt certifieringsorgan minst en årlig fullständig fysisk kontroll. (K)

Alla slakterier ska ha en fullständig fysisk kontroll per år. Dessutom ska alla slakterier, förutom mindre slakterier, ha en extra oanmäld kontroll som fokuserar på hanteringen av levande djur. (K)

  • Alla certifieringsorgan ska göra minst 10 procent riskbaserade extrakontroller och 11 procent oanmälda kontroller räknat på alla certifierade företag. (EU) 
  • På djurgårdar ska certifieringsorganen göra 30 procent oanmälda extrakontroller varje år, till exempel vid kritiska tidpunkter. Certifieringsorganen fördelar dessa oanmälda kontroller dels enligt en riskbedömning och dels helt slumpmässigt. Dessa kontroller kan gälla specifika frågor eller vara mer omfattande. (K)

Om ditt företag finns utanför Sverige och är certifierat för ekologisk produktion, kan kontrollen för KRAV-certifiering göras utan fysiskt kontrollbesök av ditt certifieringsorgan om (K)

  • KRAV-certifieringen gäller livsmedelsförädling eller import/införsel
  • ditt certifieringsorgan som gör KRAV-certifieringen gjort en riskvärdering och bedömt att risken för avvikelser är låg
  • ditt certifieringsorgan som gör KRAV-certifieringen kan ta del av alla uppgifter från den ekologiska kontrollen. 

Om du har flera fiskefartyg som bedriver likartat fiske, så kan certifieringsorganets kontroll av varje fiskefartyg ersättas med att du årligen genomför internrevision av varje enskilt fiskefartyg. Detta gäller under förutsättningar att kraven i regel J1.1.2 är uppfyllda. (K)

När du får kontroll av ditt certifieringsorgan dokumenterar certifieringsorganet kontrollen skriftligt. Du ska signera deras rapport från kontrollen för att bekräfta att du fått ta del av den. (EU)

Restaurang, storhushåll och servering kan kedjecertifieras enligt reglerna i avsnitt 15.5. (K)

(K) Krav-regel