Bilaga 2 – Livsmedelstillsatser

Enligt regel 9.3.4

Följande teknologiska livsmedelstillsatser (inklusive i KRAVs regler tillåtna bärare), får tillföras en KRAV-certifierad produkt. Ett X i kolumnen innebär att tillsatsen får användas. För produkter som både innehåller vegetabiliska och animaliska råvaror gäller att tillsatsen är tillåten om den är tillåten i någon av ingredienserna i det sammansatta livsmedlet.

Tillsatser för framställning av vin från vindruvor som finns upptagna i bilaga V del D i förordning (EU) 2021/1165 är tillåtna. När färger används för att stämpla ägg ska detta ske i enlighet med artikel 17 i förordningen (EG) nr 1333/2008.

Koksalt (natriumklorid) får innehålla de klumpförebyggande medel som normalt används. KRAV rekommenderar att koksalt utan tillsatser ska användas när det är möjligt.

Tillsats

Vegetabiliska Livsmedel

Animaliska Livsmedel

Särskilda villkor

Vegetabiliskt kol (E153)

 

X

Ätlig ostskorpa av getost i aska Morbier-ost

Annattoextrakt av bixin (E 160 b (i))

 

X

Red Leicester-ost Double Gloucester-ost Cheddar Mimolette-ost.

Annattoextrakt av norbixin (E 160b (ii))

 

X

Red Leicester-ost Double Gloucester-ost Cheddar Mimolette-ost.

Kalciumkarbonat (E170)

X

X

Får inte användas för färgning eller kalciumberikning

Svaveldioxid (E 220)

X

X

Endast i fruktviner(*) och mjöd med eller utan tillsats av socker. Maximihalt från alla källor: 100 mg SO2/l.

(Animaliska livsmedel avser endast mjöd.)

Natriumdisulfit (E 223)

 

X

Endast i beredningar av, vild-fångad fisk och skaldjur.

Kaliumdisulfit (E 224)

X

X

Endast i fruktviner(*) och mjöd med eller utan tillsats av socker. Maximihalt från alla källor: 100 mg SO2/l,

(Animaliska livsmedel avser endast mjöd.)

Natriumnitrit (E 250)

 

X

Köttprodukter. 

Inte i kombination med E 252. Högsta tillsatt mängd uttryckt som NaNO2: 80 mg/kg. Högsta restmängd uttryckt som NaNO2: 50 mg/kg.

Kaliumnitrat (E 252)

 

X

Köttprodukter. 

Inte i kombination med E 250. Högsta tillsatt mängd uttryckt som NaNO3: 80 mg/kg. Högsta restmängd uttryckt som NaNO3: 50 mg/kg.

Mjölksyra (E 270)

X

X

 

Koldioxid (E 290)

X

X

 

Äppelsyra (E296)

X

   

Askorbinsyra (E 300)

X

X

För animaliska livsmedel: Endast för köttprodukter (kategori 08.3*) och köttberedningar (kategori 08.2*) som tillförts andra ingredienser än tillsatser eller salt samt vildfångad fisk och skaldjur.

Natriumaskorbat (E 301)

 

X

Köttprodukter.

Får endast användas i samband med nitrater och nitriter.

Tokoferolrika extrakt (E 306)

X

X

Antioxidant

Lecitiner (E 322)

X

X

Endast från ekologisk produktion.

Natriumlaktat (E 325)

X

X

Produkter av vegetabiliskt ursprung. Mjölkbaserade produkter och köttprodukter.

Citronsyra (E 330)

X

X

 

Natriumcitrater (E 331)

X

X

 

Kalciumcitrater (E 333)

X

   

Vinsyra (L(+)-form) (E 334)

X

X

Endast för mjöd bland animaliska livsmedel

Natriumtartrater (E 335)

X

 

Från och med den 1 januari 2027, endast från ekologisk produktion.

Kaliumtartrater (E 336)

X

 

Från och med den 1 januari 2027, endast från ekologisk produktion.

Kaliumnatriumtartrater (E 337)

X

 

Från och med den 1 januari 2027, endast från ekologisk produktion.

Monokalciumfosfat (E 341)

X

 

Endast som jäsmedel i mjöl

Extrakt av rosmarin (E 392)

X

X

Endast från ekologisk produktion

Alginsyra (E 400)

X

X

Endast för mjölkbaserade livsmedel inom animaliska livsmedel

Natriumalginat (E 401)

X

X

Endast för mjölkprodukter och köttbaserad korv inom animaliska livsmedel

Kaliumalginat (E 402)

X

X

Endast för mjölkbaserade produkter inom animaliska livsmedel

Agar (E 406)

X

X

Endast för mjölkbaserade produkter och köttprodukter inom animaliska livsmedel

Karragenan (E 407)

X

X

Endast för mjölkbaserade produkter inom animaliska livsmedel

Fruktkärnmjöl (E 410)

X

X

Endast från ekologisk produktion.

Guarkärnmjöl (E 412)

X

X

Endast från ekologisk produktion.

Gummi arabicum, acaciagummi (E 414)

X

X

Endast från ekologisk produktion.

Xantangummi (E 415)

X

X

 

Taragummi (E 417)

X

X

Förtjockningsmedel.

Endast från ekologisk produktion

Gellangummi (E 418)

X

X

Endast med högt acyl-gruppsinnehåll.

Endast från ekologisk produktion

Glycerol (E 422)

X

X

Endast av vegetabiliskt ursprung.

Lösningsmedel och bärare i växtextrakt och aromer.

Fuktbevarare i gelkapslar och som ytskikt på tabletter.

Endast från ekologisk produktion.

 

Pektin (E 440(i))

X

X

Endast för mjölkbaserade produkter inom animaliska livsmedel.

Amiderat pektin är inte tillåtet i någon produkt

Cellulosa (E 460)

 

X

Gelatin

Hydroxipropylmetylcellulosa (E 464)

X

X

Produkter av vegetabiliskt och animaliskt ursprung: Inkapslingsmaterial för kapslar.

Natriumkarbonater (E 500)

X

X

 

Kaliumkarbonater (E 501)

X

   

Ammoniumkarbonater (E 503)

X

   

Magnesiumkarbonater (E 504)

X

   

Kalciumklorid (E 509)

 

X

Endast tillåtet för mjölkkoagulering

Kalciumsulfat (E 516)

X

 

Endast tillåtet som bärare

Natriumhydroxid (E 524)

X

 

Endast tillåtet som ytbehand-ling av ”Laugengebäck” och reglering av aciditet i ekolo-giska aromer

Kiseldioxid (E 551) i form av gel eller kolloid

X

X

Endast tillåtet i kakao, örter och kryddor i form av torkat pulver, samt i aromer och propolis

För kakao, endast för användning i dryckesautomater.

Talk (E 553 b)

 

X

Köttbaserad korv: Ytbehandling

Bivax (E 901)

X

 

Endast som ett ytbehandlingsmedel för konfektyr.

Endast ekologiskt bivax

Karnaubavax (E 903)

X

 

Endast som ett ytbehand-lingsmedel för konfektyr samt som skyddande metod vid obligatorisk köldbehandling av frukt som karantänåtgärd mot knätofsveckare (Thaumatoibia leucotreta), ska då anges på etikett. Endast från ekologiska produktion.

Argon (E 938)

X

X

 

Helium (E 939)

X

X

Produkter av vegetabiliskt och animaliskt ursprung.

Kväve (E 941)

X

X

 

Syre (E 948)

X

X

 

Erytritol (E 968)

X

X

Produkter av vegetabiliskt och animaliskt ursprung: Endast från ekologisk produktion utan användning av jonbytesteknik.

Ättiksyra (E260)

Sorbinsyra/sorbater (E200, E202–203)

Bensoesyra/bensoater (E211–213)

Kalciumhydroxid (E 526)

 

X

Endast för vildfångad fisk och skaldjur

(*) I detta sammanhang definieras fruktvin som vin framställt av annan frukt än druvor (inbegripet cider och päroncider).

Tillsatser som tillkommit i del A av bilaga V till förordning (EU) 2021/1165, efter oktober 2023 är godkända att använda i KRAV-certifierad livsmedelsproduktion. Om villkoren för användning ändras i förordningen eller en tillsats tas bort ska du följa de nya villkoren, och den nya tillsatslistan.