Ätliga delar av grödan

Ätlig växtdel är definierat för olika grödor (A–I).

Definitionen följer Nationella riktlinjer för ekologisk produktion.

  • A. Vall, helsäd, grönfoder Ovanjordiska växtdelar.
  • B. Spannmål till tröskning det vill säga kärna och halm samt halm från vallfröodling Efter att stråskjutningen påbörjats (DC 32).
  • C. Baljväxter och raps till tröskning. Efter blomning
  • D. Kryddor och sallat i kruka, till exempel dill, persilja, basilika. Ovanjordiska växtdelar
  • E. Grönsaker, till exempel sallat, kålväxter med skott, blad eller blomma som ätbar del, mangold, spenat, dill, persilja, selleri, sparris, ärter, bönor, bladselleri, kryddväxter, lök. Blast på primörer av rotfruktsgrödor, exempelvis knippemorötter. Ovanjordiska växtdelar
  • F. Grönsaker högväxande, till exempel tomat, gurka, paprika och aubergine. Fruktämne/kart efter att kronblad fallit.
  • G. Rotfrukter, till exempel morot, palsternacka, potatis, kålväxter med rot som ätbar del, rödbetor, rotselleri. Underjordiska växtdelar
  • H. Bär, till exempel jordgubbar och svarta vinbär. Fruktämne/kart efter att kronblad fallit.
  • I. Frukt Fruktämne/kart efter att kronblad fallit.